tisdag 19 januari 2010

Fläskfilé med solrostäcke och honungsglaserad pumpa



Receptet är för 4 portioner
600 g fläskfilé, putsad
2 kvistar rosmarin, bladen plockade
2 vitlöksklyftor, pressade
0,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 msk flytande margarin
2 dl stark kalvbuljong
1 dl rödvin
1 msk balsamvinäger

Solrostäcke:
100 g solrosfrön
2 vitlöksklyftor, pressade
25 g smör, rumstempererad
1 rosmarin, hackad
2 tsk senap
1 äggula

Honungsglacerad pumpa:
800 g pumpakött, skuren i 2cm stora tärningar
200 g smålök, skalade
2 msk flytande margarin
1/2 apelsin, rivet skal och saft
0,5 tsk salt
2 krm peppar
1-2 msk honung, flytande
0,5 dl persilja, hackad

Ugnstemperatur
125º

Gör så här
Rosta solrosfröna i en torr stekpanna utan att de blir brända. Hacka dem fint och blanda med övriga ingredienser till täcket.

Blanda alla ingredienser till pumpan och bred ut i en ugnsform. Sätt in i ugnen cirka 10 minuter.

Stek fläskfilén runt om i en stekpanna tillsammans med rosmarin och vitlök, ca 5 minuter. Salta och peppra.

Vispa ur stekpannan med kalvbuljong, häll över i en kastrull. Tillsätt rödvin och balsamvinäger. Koka ihop tills hälften återstår. Skiva under tiden köttet.

Tag ut pumpan ur ugnen och rör om. Placera det skivade köttet ovanpå pumpan. Bred ut solrosfrötäcket på köttet och sätt in i ugnen ca 15 minuter tills täcket fått fin färg. Servera med såsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar